Honda Malaysia memulakan tahun ini dengan penuh harapan melalui pengenalan kereta CR-V baru (Comfortable Runabout Vehicle). Set baru ini untuk memenuhi perkembang pasaran SUV, dan ia didatangkan tiga varian, dengan tambahan 2.0L 2WD.

 

CR-V mula diperkenalkan di pasaran pada tahun 1995 dan telah menerima lebih daripada 130 anugerah di seluruh dunia dan yang terbaru ialah ‘Crash Worthiness Performance Award’ ketika NCAP ASEAN Grand Prix yang pertama. Sejak diperkenalkan pada tahun 2001 di Malaysia, CR-V telah mendapat sambutan dan merupakan salah satu yang paling dicari SUV dengan lebih daripada 52,000 unit yang terjual.

 

Rekaan di bawah konsep 'Value Up CR-V', CR-V baru mengekalkan ciri-ciri utama daripada sebelumnya untuk menawarkan lebih keselesaan dalaman-bijak, lebih yakin dengan pemantapan yang kuat lagi bergaya elegan, dan yang mendahului kelas kelapangan.

 

2.0L 2WD baru berkongsi enjin yang sama dengan 2.0L 4WD (SOHC i-VTEC; 155PS dan 190Nm) yang bergabung dengan Transmisi Automatik 5-kelajuan untuk menyediakan keseimbangan sempurna, prestasi dan kecekapan bahan api. Perbezaan dalam sistem penghantaran pada 2WD ialah ia menawarkan kecekapan bahan api yang lebih baik.

 

Bagi meningkatkan lagi penggunaan bahan api, semua varian datang dengan standard butang ikon Mod Change untuk meningkatkan lagi kecekapan bahan api. CR-V ini juga direka untuk kelihatan lebih berani dan lasak dengan reka bentuk yang menarik dan kemas badan.

 

Menonjolkan sentimen berani, agresif dan ‘sporty’, ia datang dengan dua peringkat jeriji depan dengan aksen krom serta bumper depan dan belakang baru untuk prospek yang kukuh. Dalaman pula, CR-V baru mempunyai banyak titik perubahan selesai dengan salutan perak dan krom saduran kemasan untuk rasa anggun dan premium.

 

CR-V 2.0L 2WD baru ini mempunyai banyak ciri seperti Entry Smart dengan Push-Start Button, Lampu Siang LED Running dan 8-cara kuasa kerusi pemandu untuk menyediakan kemudahan kepada pemandu. Kelas keluasan CR-V ini memberikan keselesaan daripada segi ketinggian dan juga ruangan untuk kaki kedua-dua penumpang dan pemandu.

 

Selain itu, kawasan ruang kargo boleh ditingkatkan secara mendadak daripada 589 liter kepada 1,146 melalui kerusi belakang yang boleh dilipat. Ia sekali lagi membawa segmennya dalam keselamatan dengan keselamatan maju ciri teknologi yang dikenali sebagai Honda LaneWatch (2.4L 4WD) - model pertama mempunyai ciri-ciri ini.

 

Teknologi baru ini meningkatkan pandangan pemandu terhadap lalu lintas, dan membolehkan pandangan pemandu yang lebih baik berbanding dengan menggunakan cermin sisi sahaja. Tambahan ini membantu meningkatkan pengalaman memandu keseluruhan di samping menyediakan pemandu rasa tanpa kompromi terhadap keselamatan dan keyakinan semasa memandu.

 

CR-V baru ini juga dilengkapi dengan spesifikasi keselamatan tertinggi dalam semua varian seperti Vehicle Stability Assist (VSA), Isyarat Berhenti Kecemasan, Hill Start Assist, dan enam buah beg udara (2.4L 4WD)(2.0L dan 2.0L 2WD 4WD - 4 Airbags) untuk mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai SUV paling selamat di pasaran. Tambahan pula, pelanggan boleh memandu dengan selamat dan dalam keyakinan kerana CR-V telah dianugerahkan penarafan 5 Bintang oleh NCAP ASEAN apabila ia diuji tahun lepas.

 

CR-V baru boleh didapati dalam lima warna – Modern Steel Metallic, putih Taffeta, Twilight Blue Metallic, Alabaster Silver Metallic dan Crystal Black Pearl. Honda turut menawarkan empat pakej aksesori menarik yang menggabungkan dalaman dan tambahan luar.

 

Pakej bermula dengan harga yang berpatutan daripada RM2,650. Honda Malaysia menawarkan jaminan 5 tahun dengan tanpa had perbatuan dan perkhidmatan selang 10,000 km. Selain itu, pelanggan boleh menikmati perkhidmatan buruh percuma sehingga enam kali bagi setiap perkhidmatan, sehingga 100,000 km di semua 77 wakil jualan di seluruh negara. nur