Namun hadis itu tidak bermaksud wanita dijadikan Allah SWT daripada tulang rusuk lelaki. Sebenarnya di dalam al-Quran Allah menyatakan dengan jelas manusia
sebenarnya berasal dari nutfah (iaitu air mani yang sedikit) yang bercampur dengan benih wanita, kecuali nabi Adam yang berasal daripada tanah. Berhubung  dengan ini dalam surah Al-Haj ayat 5 Allah menjelaskan “Wahai manusia apabila kamu meragui hari kebangkitan (maka ingatlah) kami menciptamu dari tanah, dan kemudian daripada nutfah.”  
 
Oleh kerana kenyataan al-Quran berhubung dengan kejadian manusia begitu jelas sekali, hadis tidak dapat mencanggahinya. Justeru hadis ini, yang menyatakan wanita berasal dari tulang rusuk lelaki, tidak dapat ditafsirkan daripada bentuk yang mencanggahi al-Quran. Sebenarnya, fokus hadis ini bukannya berkenaan asal usul kejadian wanita sebaliknya berkenaan kepentingan menghormati dan menjaga wanita dengan baik. Justeru, di dalam kitab Riadus Solihin, Imam Nawawi meletakkan hadis ini di dalam bab ‘Wasiat Untuk Menjaga Kaum Wanita Dengan Baik’. Di dalam kitab Dalilul Falihin, diriwayatkan bahawa  Imam Qurtubi berkata, “Wanita dicipta dalam batas dan keadaan seperti tulang rusuk. Dalam bentuk kiasan ia bermaksud, tulang rusuk dalam bengkok adalah  berbeza daripada tulang yang lain sebagaimana wanita berbeza dari kaum lelaki. Perbezaan ini mempunyai kepentingannya justeru tulang rusuk tidak boleh dicaci kerana berkeadaan seperti itu kerana tanpanya manusia menghadapi masalah. 
 
Begitu juga dengan wanita, tanpanya kehidupan tidak sempurna. Kaum wanita adalah cantik dalam keadaan semula jadinya walaupun dalam aspek-aspek tertentu mereka berbeza daripada kaum lelaki. Lelaki perlu menerima wanita dengan sifat semula jadinya dan tidak boleh bersikap keras terhadap mereka. Mereka disuruh menghormati wanita dan bekerjasama bagi mencapai matlamat yang Allah tetapkan. Begitu juga wanita, perlu menghormati dan menerima lelaki dengan sifat semula jadinya. Bersyukurlah dan hargailah lelaki yang berada di samping anda  terutama yang bergelar suami.
 
Paling utama menerima mereka seadanya dan kenali serta fahami mereka agar matlamat kehidupan dunia dan akhirat dapat dicapai. Hargailah lelaki jujur yang ada di samping anda. Jangan berfikir yang bukan-bukan. Bagaimanakah mengenali lelaki jujur? Persoalannya bagaimanakah hendak  mengenali lelaki baik? Memang sukar namun kita perlu berpegang pada satu-satu prinsip untuk dijadikan panduan. 
 
Anda boleh kata tidak semestinya begitu dan  tidak semestinya begini, tetapi jika anda terus berkata begitu, kesudahannya tidak ada. Anda akan menjadi seorang juru tikai dan tiba-tiba tanpa disedari dia sudah  pun meninggalkan anda. Keadaan  ini berlaku kerana dia tidak tahan dengan kerenah anda. Sebelum mereka meninggalkan anda, fahami dan kenalilah lelaki jujur.  
 
1. Lelaki jujur tidak suka jika dirinya dicurigai. Tidak suka dikatakan sedang menyembunyikan sesuatu. Mereka juga cemerlang dalam pelajaran ataupun pekerjaan.
 
2. Dia juga tidak punya masa untuk main sembunyi-sembunyi. Sebaliknya berterus terang dan mahu anda mempercayai kata-katanya. Sekiranya dicurigai dia  kecewa dan boleh bertindak. Contohnya seorang suami yang sejujurnya tidak ada skandal di luar tetapi jika isterinya tidak habis-habis mencurigai, dia boleh  bertindak seperti apa yang dikatakan isterinya. 
 
3. Dia seorang yang cemerlang dalam apa yang dilakukannya. Tidak semestinya betul tetapi percayalah lelaki yang sibuk membina kecemerlangan diri memang tidak sempat untuk membina cinta-cinta palsu. Mana mungkin seorang yang sibuk menguruskan perniagaan ataupun tekun melakukan kerjanya ataupun seorang pelajar yang sibuk menelaah ada masa untuk mempermainkan wanita. 
 
4. Dia seorang yang kuat pegangan agamanya. Tidak dinafi kan lelaki yang kuat beribadah tidak terlepas daripada godaan syaitan malah semakin kuat imannya semakin kuat godaan syaitan. Namun lelaki ini lebih baik berbanding yang tidak peduli dengan agamanya. 
 
5. Seorang yang mengambil berat tentang keluarganya. Lelaki yang baik pastinya seorang yang amat disenangi seluruh ahli keluarganya. Tumpuannya juga kepada kerjaya, keluarga dan Allah. Gabungan ketiga-tiganya menjadikan dia seorang lelaki sempurna dan tidak ada masa untuk melakukan perkara yang bukan-bukan. 
 
6. Lelaki yang jujur juga tidak semestinya yang pandai menguruskan rumah tangga. Namun dia miliki kelebihan lain seperti pandai berjenaka dan membuatkan rumah tangga anda meriah dan gembira. Itu sudah cukup. 
 
7. Tidak semestinya dia seorang yang sering menghadiahkan anda bunga tetapi selalu berbelanja untuk  anda dan anak-anak seperti makan di luar. 
 
8. Lelaki yang jujur tidak semestinya pandai memujuk tetapi bijak bertoleransi apabila diminta membantu. 
 
9. Wahai wanita, ketepikanlah segala kekurangan lelaki  sebaliknya ambillah kelebihannya. Pasti anda akan sentiasa bersyukur dan bertuah memiliki seorang  suami seperti itu. 
 
10. Janganlah mengharapkan yang terlalu berlebihan daripada seorang lelaki kerana lelaki tetap lelaki dan Allah menjadikan mereka dengan sebegitu dan tidaklah
perlu dipersoalkan mengenai kejadian mereka. Terimalah lelaki selayaknya dan seadanya.